De juiste temperatuur om wijn te bewaren

Hoewel de plaats belangrijk is bij het bewaren van wijn, is temperatuur over het geheel genomen de belangrijkste bewaarfactor. Ook al heb je misschien niet de ideale omstandigheden om wijn te bewaren, toch moet je altijd de optimale temperatuur hebben. De temperatuur bij het bewaren van je wijn is erg belangrijk, want die beïnvloedt de algehele kwaliteit, de smaak en de levensduur van de wijn. De meeste wijnen moeten lange tijd bewaard worden, en daarom is de temperatuur zo ontzettend belangrijk.

Wijn temperatuurDe temperatuur voor het bewaren van wijn moet altijd tussen 10 en 19 graden C liggen. Als de wijn in dit bereik bewaard wordt, zal hij zich vrij mooi ontwikkelen. In de dagen vóór de koeling werd wijn in ondergrondse kelders en grotten bewaard. Toen de koeling opkwam, werd dat al snel de gemakkelijkste en meest geprefereerde manier om wijn te bewaren, omdat je er dezelfde gewenste temperatuur mee kon handhaven.

In deze tijd speelt de wetenschap een grote rol bij het maken van wijn. De wetenschap heeft in de loop der jaren bewezen dat veroudering eigenlijk een keten van chemische reacties is die in de loop van de tijd optreden. Afhankelijk van de temperatuur kunnen de chemische reacties goed of slecht zijn. Chemische reacties hebben allemaal unieke energiefactoren waaraan voldaan moet zijn om elke afzonderlijke reactie te laten verlopen. Als de temperatuur niet goed is, zullen de chemische reacties in de wijn niet optreden.

Als wijn in direct zonlicht of op een hete plaats wordt bewaard, kan de temperatuurverhoging een chemische reactie veroorzaken die zowel de smaak als de kwaliteit van de wijn kan schaden. Wijn die door hitte beschadigd is, zal gewoonlijk bruin worden door de oxidatie. Als dit gebeurt, zijn de smaak en de kwaliteit van de wijn niet meer goed. Wijn die door hitte beschadigd is, verliest al zijn smaak en kleur, waardoor hij vrijwel onmogelijk te drinken is – of te verkopen.

moderne wijnkoelkastKoude temperaturen

Koudere temperaturen daarentegen kunnen het rijpingsproces vertragen, hoewel ze ook kunnen verhinderen dat de wijn de chemische reacties krijgt die hij nodig heeft. Lagere temperaturen kunnen de kwaliteit of de smaak van de wijn niet aantasten, hoewel het niet aan te bevelen is. Alle flessen wijn moeten, tot ze geopend zijn, bewaard worden op een plaats met een temperatuur boven de 10 graden. Op die manier zal de wijn in de juiste bewaartemperatuur zijn en de chemische reacties kunnen krijgen die hij nodig heeft. Een goede wijnkoelkast is hiervoor perfect aangezien je die ook aangenaam kan houden van vochtigheidsgraad.

Je moet geopende flessen in je koelkast bewaren, want de gemiddelde temperatuur is daar normaal 5 a 6 graden. Je moet flessen die je niet geopend hebt niet in de koelkast bewaren, want dan is de temperatuur veel te koud. Als je de bovenstaande tips volgt bij het bewaren van je wijn, zul je merken dat de smaak spectaculair is. Het bewaren van wijn zal altijd de waarde verhogen en de smaak doen toenemen – mits je hem op de juiste manier bewaart.

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...