Een blik op Champagne

Van oudsher is Champagne een manier om mijlpalen te vieren of om te toosten op het huwelijk van bruid en bruidegom. Champagne wordt beschouwd als een flexibele drank, die bij een maaltijd of bij het dessert kan worden geserveerd. Al vele jaren wordt dit echt verfrissende en exotische drankje gebruikt als een manier om te vieren en gewoon te genieten van de tijden die voor ons liggen.

Champagne komt uit de wijngaarden van de Franse streek. Als je een fles krijgt en op het etiket Champagne ziet staan, kun je er zeker van zijn dat de fles in de wijngaarden van Frankrijk gemaakt werd. Krijg je geen Champagne die in de beruchte Franse streken geproduceerd werd, dan koop je zo ongeveer gewoon de standaard mousserende wijn. Je moet er ook op letten dat de fles gespeld wordt als “Champagne”, met een hoofdletter C. Franse fabrikanten zijn erg beschermend over deze naam, en zijn daarom de enigen die hem mogen gebruiken.

Champagne wordt gemaakt van drie verschillende druivensoorten – Pinot Noir, Pinot Meunier, en Chardonnay. Noir en Meunier zijn soorten zwarte druiven, terwijl de bekende Chardonnay een soort witte druif is. Het etiket op de fles geeft aan welke soort Champagne je koopt, zodat je weet welke smaak je kunt verwachten. Er zijn ook soorten van deze wijn die een mengsel van verschillende druiven zijn, wat op zijn zachtst gezegd een nogal exquise smaak oplevert.

Net als mousserende wijn is Champagne heel gewoon bij feestelijkheden en dergelijke. Hoewel het eigenlijk beschouwd wordt als een soort mousserende wijn, is Champagne veel beter. Je moet echter oppassen waar je hem koopt, want veel fabrikanten gebruiken graag goedkopere druiven, die niet hetzelfde smaken. Als je deze wijn al eens geproefd hebt – weet je uit de eerste hand hoe kwaliteit smaakt.

Veel mensen geven de voorkeur aan Champagne vanwege de belletjes die, zoals bekend, uitspuwen zodra een fles ontkurkt is. De belletjes die uit deze wijn spuwen zijn het resultaat van minuscule druppeltjes vloeistof die verstoord worden door het koolzuurgas. Zodra de vloeistof verstoord is, vormen de belletjes zich en korten uit de fles. Dit is een natuurlijke reactie van het dubbele gistingsproces dat je alleen bij een fles Champagne aantreft.

De volgende keer dat je een feest hebt en iets nodig hebt om de viering wat interessanter te maken, moet je een fles Champagne pakken. Weinig dingen complimenteren een feest als de barstende bubbels van een fijne fles. Je kunt kwaliteits Champagne vinden bij winkels  die alcoholische dranken verkopen. Ook al kost het je misschien wat geld Рals je de dop erop laat knallen zul je blij zijn dat je het gekocht hebt.

 

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...