Het abc van chardonnay

De chardonnay druif is de populairste soort witte wijn, die over de hele wereld voorkomt. De smaak, het aroma en de smaak ervan zijn echter verschillend, afhankelijk van waar hij gemaakt werd en welke verwerkingsmethoden gebruikt werden. Chardonnay heeft allerlei verschillende stijlen en smaken, en blijft een belangrijke druifsoort. Door zijn populariteit verspreidde deze fijne wijn zich over Europa en andere plaatsen in de wereld, zoals Australië en Californië.

Toen steeds meer wijnmakers Chardonnay ontdekten, begon de fijne wijn ook in Zuid-Afrika en andere gebieden behoorlijk te groeien. Omdat het een niet-aroma type wijn is, schijnt eikenhout er heel goed bij te werken. De rijkste en meest complexe zijn Amerikaanse en Franse Chardonnay, die ook tot de meest geliefde witte wijnen behoren. Ook al lijdt hij aan vermoeidheid, de smaak en rijkdom van deze wijn zullen hem nog jaren door velen geliefd houden.

Chardonnay is afkomstig uit de streek van Bourgondië en Champagne in Frankrijk. Hoewel witte Bourgogne een populaire wijn is die bereid wordt met Aligote, een minder bekende druif, blijft het een feit dat witte Bourgogne niet gemaakt kan worden zonder het gebruik van de Chardonnay druif. Wat hieruit blijkt, is dat Chardonnay druiven meer dan een paar toepassingen hebben.

Druiven

Uiterlijk zijn Chardonnay druiven groen van kleur met dunne schil. De druif is een uitvloeisel van de Pinot en Kroatische Blanc druif, die tot op de dag van vandaag uitgestorven zijn. Chardonnay daarentegen is nog steeds populair, gefermenteerd en gerijpt met behulp van eikenhouten vaten die de vanillesmaak waar de wijn bekend om staat naar boven helpen brengen. Hij kan ook rijpen en vergist worden met flessen, hoewel hij niet zo oud wordt als rode wijn.

Bijna alle Chardonnay wijnen worden als gekoeld beschouwd, waardoor ze uitstekend passen bij gerechten die boter en kazen bevatten. De wijnen hebben ook minder zuren, waardoor ze ook goed samengaan met zeevruchten. Er zijn heel wat spijzen waarmee je chardonnay kunt combineren, wat hem zo populair maakt. Veel goede restaurants serveren hem ook, vooral Italiaanse en visrestaurants.

De Chardonnay druif kan ook gebruikt worden bij het maken van Champagne en andere soorten mousserende wijnen. Hoewel Chardonnay wijn de meest populaire toepassing is, zijn er nog verschillende andere toepassingen van de druif die tot werkelijk heerlijke wijnen leiden. Vaak wordt bij de wijn ook eikenhout gebruikt, dat de wijn bij het rijpen een aantal geweldige smaken geeft. Hoewel hij wat aan de dure kant kan zijn, blijft hij toch een van de meest geliefde wijnsoorten. Je vindt hem in elke wijn- of alcoholwinkel – waardoor hij een mooie aanvulling is op je wijn- of drankcollectie.

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...