Hongarije voor wijn

Ondanks wat velen misschien denken, bezit het gebied dat bekend staat als Hongarije meer wijntraditie dan enig ander land in Europa. Het grootste deel van juist deze traditie komt nu pas in het licht te staan, nu de mensen eindelijk lucht beginnen te krijgen van alles wat Hongaarse wijn te bieden heeft. Ook al zijn veel wijndrinkers niet bekend met Hongarije – toch zijn er velen die dat wel zijn.

Hongarije is de thuisbasis van meer dan 20 wijngebieden, vol bossen, wijngaarden en boomgaarden. Met verschillende variƫteiten druiven te bieden, hebben de wijngaarden die je in Hongarije vindt al sinds de grote Romeinse tijd gebloeid. Het weer in Hongarije is op zijn zachtst gezegd seizoensgebonden, met koude winters en extreem hete zomers. Door dit weer is de bodem in het land gevarieerd, wat de wijnmakers in staat stelt een verscheidenheid aan kwaliteitswijnen te maken.

Ondanks de communistische controle in het verleden, zijn er in Hongarije verschillende wijnen te vinden. Hoewel de wijngaarden hier veel uitstekende wijnen produceren, is Tokay Aszu hier verreweg de favoriet en de wijn waarop de plaatselijke bevolking altijd graag het glas heft. Tokay Aszu is een populaire wijn bij de maaltijd of het dessert, in Hongarije en toevallig ook een van de populairste dessertwijnen in de hele wereld.

Tokay Aszu werd in het midden van de 17de eeuw in Hongarije ontdekt en werd al snel een favoriet voor veel Europese aristocraten. Hoewel de wijn heerlijk van smaak was, geloofden velen dat bepaalde soorten van de wijn mystieke genezende krachten bezaten. Hoewel dit strikt een gerucht was, hielp het de wijn in feite populairder dan ooit te worden. In de loop der jaren was Tokay Aszu inderdaad een van de populairste wijnen in Hongarije, en verspreidde zich ook naar andere gebieden in de wereld.

Egri Bikaver

Egri Bikaver, ook wel Stierenbloed genoemd, is een andere populaire wijn die in Hongarije voorkomt. Ook dit is een populaire wijn voor de plaatselijke bevolking, en komt ook over de hele wereld voor. Zijn naam dankt hij aan zijn kleur, Stieren Bloed is echt een feest voor iedereen die van wijn houdt. De wijn is donkerrood van kleur, maar toch zoet van smaak. De wijn werd voor het eerst ontwikkeld in de 16de eeuw, en blijft tot op de dag van vandaag populair.

Als je ooit Hongarije bezoekt, zijn er veel plaatsen die je kunt bezoeken om lekkere wijn te halen. Je moet ook een bezoek brengen aan Tokay, dat in het noordoosten ligt. Je kunt vanuit Boedapest de trein nemen en hier in een paar uur aankomen. Er zijn hier verschillende wijnsmaken en -soorten, die zeker bij zowat iedereen in de smaak zullen vallen. De wijnhuizen die je overal in de omgeving van Tokay vindt, zijn gewoonlijk open voor rondleidingen en proeverijen van mei tot eind oktober. Als je in deze maanden komt, kun je een rondleiding krijgen door de ondergrondse kelders, proeven van de voortreffelijke wijn, en meer te weten komen over de fabricage van Hongaarse wijnen dan je ooit voor mogelijk hield.

Al met al is de wijn die je in Hongarije vindt geweldig om in je verzameling te hebben of gewoon in huis te hebben voor speciale gelegenheden. Je kunt ze krijgen per fles, per glas, of per kist. Alle soorten Hongaarse wijn zijn in de loop der jaren geperfectioneerd, waardoor het iets is waarmee je echt niet fout kunt gaan. Als je graag wijn drinkt, zoals de meesten van ons doen, kun je met geen enkele soort Hongaarse wijn echt fout gaan. Hongaarse wijn geeft wijnliefhebbers genoeg om te bestuderen, genoeg om te bestellen, en genoeg om te drinken. De wijn is erg lekker en verfrissend – en hij helpt de natie van Hongarije dorstig te houden naar meer.

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...