Omgaan met katers

Een kater is iets dat zowat iedereen van ons wel eens heeft meegemaakt. Na een avondje uit drinken kun je ’s morgens wakker worden met een zwaar gevoel in je hoofd en een knoop in je maag. Op dat moment besloot je waarschijnlijk dat je zou stoppen met drinken, om te voorkomen dat dit vreselijke gevoel zich nog eens zou voordoen. Maar hoe hard je ook je best gedaan hebt, de kans is groot dat het toch weer gebeurde.

Hoewel we allemaal weten dat alcohol tot katers kan leiden, is de oorzaak van een kater iets wat we niet weten. Alcohol heeft wel enkele positieve effecten op het lichaam, hoewel het ook tot negatieve effecten zoals katers kan leiden. Sommige dokters zullen het je zelfs aanraden, terwijl anderen je zullen zeggen het nooit te drinken. Ook al is drinken goed, matiging is de sleutel. De gemakkelijkste manier om katers te vermijden is met mate te drinken – en nooit dronken te worden.

Zoals velen van ons al weten, kunnen whisky, bourbon en wijn een veel hardere kater opleveren dan wodka of bier. Voor veel mensen kunnen chemische stoffen in wijn of gist in ongefilterd bier hoofdpijn tot gevolg hebben. Bier, wijn en sterke drank kunnen leuk en ontspannend zijn om te drinken, hoewel je, als je niet oppast, gemakkelijk hoofdpijn of een kater kunt krijgen.

Oorzaak

Hoewel de oorzaak voor katers onbekend is, is bewezen dat de hoofdpijn die met katers gepaard gaat, voortkomt uit uitdroging. Omdat alcohol een diureticum is, zorgt het ervoor dat je nogal vaak moet plassen. Als je dus dagelijks alcohol of bier drinkt, zal je lichaam uitgedroogd blijven. Als je ’s morgens wakker wordt met een erge hoofdpijn en je wendt tot koffie, dat ook een diureticum is, wordt het proces van uitdroging in feite nog erger.

Je zult ook iets moeten doen met de alcohol die in je lichaam is achtergebleven. Ook al kan een kater je zin geven om in bed te blijven liggen, het geheim om jezelf weer op de been te krijgen is beweging. Om je lichaam van de alcohol te ontdoen, heb je zweet nodig. Zweten haalt de gifstoffen uit je lichaam, en helpt je je beter te voelen. Je kunt sporten of seks hebben om over een kater heen te komen, want de warmte die je lichaam afgeeft is te veel voor de alcoholgifstoffen om aan te kunnen.

Hoewel een kater een beetje vervelend kan zijn, kan hij voorkomen worden. De eerste regel bij het drinken van elke soort alcoholische drank is dat je nooit op een lege maag drinkt. Als je een goede maaltijd eet voor je begint te drinken, zul je merken dat het voedsel je kan helpen de alcohol veel beter te verteren. Als de alcohol je maag begint aan te tasten, kun je overwegen voedsel te eten dat veel vet bevat, zoals kaas. Je kunt ook een slokje olijfolie nemen of wat water drinken. Het geheim om ervoor te zorgen dat je geen kater krijgt bij het drinken is met mate te drinken en je nooit te dronken te laten voeren.

Bier wordt door je lichaam heel snel verteerd, en daarom moet je altijd eerst bier drinken als je van plan bent drankjes te mixen. Bier is het snelst verteerd, en helpt je lichaam ook om eventuele andere drankjes die je neemt sneller op te nemen. Je moet altijd in gedachten houden dat je lichaam uitgedroogd raakt als je alcohol drinkt. Elke soort alcohol die je consumeert is een diureticum, daarom moet je altijd water drinken bij je alcohol. Alcohol kan je lichaam heel snel uitdrogen – daarom heb je water nodig om ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft.

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...