Wijn bewaren en verzorgen

In de loop der jaren is de wijnconsumptie steeds populairder geworden. Nu er steeds meer geld in wijn gaat, zowel als investering als voor latere consumptie, zal de geschiedenis van de wijn altijd in het geding zijn. Met dit in het achterhoofd vragen veel mensen zich vaak af hoe ze hun wijn goed kunnen bewaren en er tegelijk voor kunnen zorgen.

Wijn bewarenHoe je je wijn bewaart, is uiterst belangrijk. Als je hem goed bewaart kan hij tot euforie leiden, terwijl als je hem verkeerd bewaart hij tot depressie kan leiden. Als je in een fles wijn scheurt die goed bewaard is, kan dat inderdaad glorieus zijn, terwijl het scheuren in een fles slecht bewaarde wijn een behoorlijke tegenvaller kan zijn. Vaak lijkt het drinken van een fles wijn die slecht bewaard werd veel op het drinken van azijn.

Om wijn goed te bewaren moet je aan verschillende factoren voldoen, zoals vochtigheid, temperatuur, verlichting, de netheid van je bewaarplaats, de hoek waarin de fles staat terwijl hij bewaard wordt, en de trilling van de fles op het rek. De temperatuur is het belangrijkst, want die moet je steeds rond de 50 graden houden. Zo kan de lagere temperatuur helpen om de wijn te laten rijpen. Als er schommelingen in de temperatuur zijn, moet je ervoor zorgen dat dit langzaam gebeurt. Zolang de temperatuur niet te hoog oploopt en langzaam schommelt, zou je wijn in orde moeten zijn.

Vochtigheidsgraad bij wijn bewaren

De juiste vochtigheidsgraad voor het bewaren van wijn moet rond de 70% liggen, hoewel het volkomen aanvaardbaar is om 10% boven of onder de 70% te houden. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen de etiketten gemakkelijk gaan rotten of schimmelen, wat de waarde van de wijn kan aantasten. Anderzijds, als de luchtvochtigheid te laag wordt, rond de 50%, kan de kurk krimpen en lucht in de wijn brengen, wat hem in weinig of geen tijd ruïneert.

De hoek waarin de wijn wordt bewaard is ook belangrijk. Als de wijn tijdens het bewaren in contact blijft met de kurk, zal de kurk niet uitdrogen. Blijft de wijn niet in contact met de kurk, dan kan de kurk uitdrogen en lucht in de wijn toelaten. Je moet er ook naar streven de wijn uit het licht te houden, want licht kan elke soort wijn ruïneren. Licht doet de wijn voortijdig verouderen, waardoor het in je eigen belang is wijn op een donkere plaats te bewaren, zelfs als ze in een wijnkoelkast zitten zoals we elders op de website al aanraadden.

Om schade aan de wijn door bezinksel te voorkomen, moet je wijn ook bewaren op een plaats die vrij is van trillingen. Als je wijn bewaart op plaatsen die vrij zijn van trillingen, geeft dat het bezinksel in de fles ruim de tijd om te bezinken. Trillingen zijn nooit goed voor wijn, want het bezinksel raakt ontzakt en kan de wijn ruïneren of zo door elkaar schudden dat hij afschuwelijk smaakt.

Om de kwaliteit en de investering van je wijn te beschermen, is bewaren en verzorgen heel belangrijk. Als je hem op een goede plaats bewaart, krijgt hij ook de beste smaak. In de wereld van wijn is niets teleurstellender dan een aantal jaren wachten om een fles goede wijn te openen, om dan te ontdekken dat er niets anders in zit dan azijn. Je kunt dit echter voorkomen door je wijn goed te verzorgen. Wijn is niet moeilijk te verzorgen of te bewaren, het vergt alleen de juiste omstandigheden en plaats. Iedereen houdt zo nu en dan van wat goede wijn – daarom is bewaren en verzorgen tegenwoordig zo ontzettend belangrijk.

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...