Wijnproeven voor beginners

Het bijwonen van wijnproeverijen kan een geweldige ervaring en veel plezier zijn, al kiezen veel mensen ervoor niet deel te nemen uit angst of omdat ze niet weten wat ze moeten doen of wat ze kunnen verwachten. Ook al zijn er geen mysteries aan wijnproeven, toch zijn er een paar dingen die je altijd moet onthouden.

Wijnproeven voor beginnersTijdens een wijnproeverij worden de vrouwen altijd vóór de mannen bediend. Bij sommige proeverijen krijg je tussen de proeverijen door gebotteld water, zodat je je mond kunt schoonmaken en klaar bent om de volgende wijn te proeven die geserveerd wordt. Als je de wijn neemt, moet je het glas altijd bij de steel vastnemen, om te voorkomen dat je het met je handen verhit. Er zullen ook crackers en ander lekkers bij de hand zijn, om je te helpen je mond schoon te maken tussen het wijnproeven door.

Zoals je misschien al weet, kun je aan de kleur heel wat over de wijn vertellen. Als je voor de eerste keer een wijnproeverij bijwoont, zul je merken dat de glazen helder zijn. Dit helpt je om de wijn beter te onderzoeken. Er moet ook wit tafelkleed op tafel liggen, om je te helpen de kleur van de wijn beter te zien. Je moet nooit alleen op de naam van de wijn afgaan, want die kan je gemakkelijk voor de gek houden.

Je zult ook merken dat de meer ervaren wijnproevers hun wijn rondzwenken in het glas voor ze hem proeven. Hoewel het er misschien raar uitziet, helpt het lichtjes rondzwenken van de wijn in feite om de smaak naar boven te halen. De meeste wijnen hebben lange tijd in flessen gerijpt, soms zelfs jaren. Als de wijn in het glas wordt rondgedraaid, komen door het zwenken de smaken in de wijn vrij en komen ze naar boven als de wijn geproefd wordt.

wijn proevenKijken, ruiken en dan,…

Bij wijnproeverijen moet je naar de wijn kijken, eraan ruiken, en dan – nadat je hem in het glas hebt rondgedraaid – proeven. Geuren spelen een integrale rol in het proces, want je krijgt veel meer mee van de wijn door er eerst aan te ruiken. Wijn heeft een nogal intrigerend aroma, dat helpt om de smaak, waar wijn zo bekend om is, naar voren te brengen. Als je aan de wijn geroken hebt, moet je even de tijd nemen om de geur in je op te nemen en na te denken over de wijn die je ruikt.

Tenslotte wil je weten hoe je de wijn goed kunt proeven. Je tong heeft smaakpapillen aan de voor- en achterkant, die helpen om smaken waar te nemen. Wijn zit vol smaken, en hoe je proeft, zal de grootste invloed hebben. Als je de wijn in je mond stopt, moet je hem altijd een paar seconden in je mond rondzwiepen, en de smaken ruim de tijd geven om op je gehemelte te dansen. Als je smaakpapillen de wijn eenmaal begonnen te ontdekken, kun je nadenken over wat je proeft. Na het doorslikken van de wijn moet de nasmaak die in je mond achterblijft je nog meer een idee geven van de soort en de smaak van de wijn.

Voordat je een wijnproeverij bijwoont, moet je altijd zo veel mogelijk leren over de vele verschillende smaken en soorten wijn. Zo zul je beter begrijpen waar je op moet letten in zowel smaak als aroma. Ook al ben je misschien nieuw met wijnproeven, je moet nooit een gelegenheid voorbij laten gaan om te gaan. Je doet een geweldige ervaring op in de wereld van het wijnproeven en krijgt te maken met wijnen waar je misschien nog nooit van gehoord had.

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...