Bruisende wijn maken

Niet-bruisende wijn is de meest voorkomende wijn om thuis te maken. Het is echter ook mogelijk om zelf mousserende wijn te maken. Het duurt ongeveer negen maanden om bruisende wijn te maken en er zijn drie belangrijke stappen die je moet volgen.

Hier leer je de basisbeginselen van het maken van bruisende wijn. Zoals bij elke vorm van wijn maken, is het beter om zo veel mogelijk onderzoek te doen voordat je begint. Dit zal je helpen om de beste smaak en resultaten te bereiken.

Twee keer laten gisten

De belangrijkste onderscheidende factor tussen stille en mousserende wijn is het gistingsproces. Als je mousserende wijn wilt maken, zul je het twee keer moeten laten gisten.

Na de eerste gisting, moet je gist en suiker toevoegen. Wanneer dit door de wijn wordt gemengd, begint het gistingsproces opnieuw, alleen kan het door de gist geproduceerde koolzuurgas nergens naartoe ontsnappen. Dit zorgt ervoor dat de wijn gaat bubbelen.

Er zijn eigenlijk verschillende methoden die je kunt gebruiken om mousserende wijn te maken, en het is de moeite waard om te begrijpen wat ze zijn.

De traditionele methode

De traditionele, of champagne, methode is de meest voorkomende methode die wordt gebruikt door wijnhuizen. Het kan echter duur zijn en zeer tijdrovend voor zelfgemaakte wijn.

De tweede gistingsfase wordt uitgevoerd in de fles waarin de wijn zal worden bewaard. Een tijdelijke dop zal moeten worden gebruikt totdat het proces is voltooid. Nadat de gist zijn werk heeft gedaan, sterft hij af en verandert in wijnmoer. Dit blijft in de wijn totdat het wordt verwijderd. Hoe lang je het laat zitten, bepaalt de smaak en textuur van de wijn.

Om de droesem uit de fles te verwijderen, wordt een proces gebruikt dat “riddling” wordt genoemd. Dit is eigenlijk heel moeilijk om zelf te doen, en daarom kiezen veel mensen ervoor om alternatieve methoden te gebruiken bij het maken van hun eigen mousserende wijnen.

De Charmat methode

Als je op zoek bent naar een goedkoper alternatief, is de Charmat-methode ideaal. Genoemd naar de uitvinder van de methode, vergist de wijn in een tank, in plaats van in flessen.

De gist en de suiker worden aan de tank toegevoegd en deze gaat aan het werk zoals bij de traditionele methode. Wanneer de gisting is gestopt, wordt de wijn gefilterd en vervolgens gebotteld. Deze methode levert een zuivere, aromatische wijn op die gemakkelijk drinkbaar is.

Deze methode is gemakkelijker thuis toe te passen en is ook veel minder duur. Als alternatief kunt u de hybride methode gebruiken. Dit is een mengeling van de traditionele en de Charmat techniek. De tweede gisting gebeurt in flessen, die vervolgens in een tank onder druk worden geleegd. Het bezinksel kan dan worden gefilterd voordat de wijn in flessen wordt verpakt.

Het is de moeite waard om op de hoogte te zijn van de verschillende mousserende wijn methoden, zodat je ervoor kunt zorgen dat je de juiste kiest. Als het budget een factor is en je net begint, is de Charmat methode de beste om te gebruiken. Probeer alles wat je kunt vinden over de methode te onderzoeken voordat je begint.

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...