De basisstappen voor het maken van uw eigen wijn

Denkt u erover om thuis een eigen wijn te maken? Er zijn een aantal basisstappen die je moet volgen. Het proces kan behoorlijk complex zijn, afhankelijk van het soort wijn die je maakt. Daarom is het heel belangrijk dat je goed nadenkt voordat je begint.

Hier zullen we een aantal van de basisstappen voor het maken van je eigen wijn doornemen.

Leg een voorraad aan van ingrediënten, gereedschap en apparatuur

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alles hebt wat je nodig hebt. Dit omvat alle ingrediënten, gereedschappen en apparatuur. In een ander artikel hebben we de verschillende soorten gereedschap en apparatuur behandeld die je nodig hebt. Idealiter zou je echter je eigen onderzoek moeten doen op basis van het type wijn dat je wilt maken.

Wat de ingrediënten betreft, als je je eigen vruchtenwijn maakt, wil je misschien enkele optionele ingrediënten toevoegen. Dit zijn bijvoorbeeld bananen, rozijnen of concentraat van witte of rode druiven. Deze optionele ingrediënten voegen zoetheid toe aan de wijn.

Zoek een recept online

Als je net begint, wil je een beproefd recept volgen. Zoek daarom online naar goede wijnrecepten. Sites als Pinterest zijn ideaal om eenvoudige zelfgemaakte wijnrecepten te ontdekken.

Vergeet niet om ook naar beginnersrecepten te zoeken. De meer geavanceerde recepten vereisen vaak technische stappen waar je nu waarschijnlijk nog niet aan toe bent. Als je eenmaal een aantal basis beginnerswijnen hebt gemaakt, kun je kijken naar het maken van je eigen recepten.

Bereid het fruit voor

Voordat je de wijn maakt, is het belangrijk om het fruit voor te bereiden. Dit houdt in dat je de pitten en zaden uit ontpitte vruchten zoals pruimen of druiven verwijdert. De pitten geven namelijk een bittere smaak aan de wijn. Als dit gedaan is, kun je het fruit invriezen om de wanden van de celmembranen af te breken. Dit maakt het veel gemakkelijker om het sap eruit te halen.

Na het invriezen ontdooi je het fruit en doet u het in een nylon zak, klaar om het sap eruit te halen. Gebruik een pers om dit te doen of voeg suiker toe en laat het op natuurlijke wijze trekken.

Laat de ingrediënten fermenteren

Zodra je het sap van het fruit hebt, is het tijd om het te fermenteren. Verschillende fruitsoorten hebben een verschillende fermentatietijd nodig, dus doe je onderzoek om te zien hoe lang het fruit dat je hebt gekozen gefermenteerd moet worden. Volg ook het specifieke gistingsadvies voor het soort wijn dat je maakt.

Hevel de wijn regelmatig over

Terwijl de wijn gist, moet hij regelmatig worden overgeheveld in schone vaten. Dus als je een karaf gebruikt, kan je de wijn overhevelen in een schone karaf wanneer dat nodig is. Nogmaals, verschillende wijnen moeten in verschillende snelheden worden overgeheveld.

Dit zijn de basisstappen voor het maken van uw eigen wijn, maar zoals gezegd is het proces vrij complex. Daarom is het raadzaam zoveel mogelijk over het wijnbereidingsproces te leren voordat je het zelf gaat maken.

 

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...