Hoewel de vier hoofdsmaken – zoet, zout, zuur en bitter alles zijn wat je tong echt kan proeven, is de langdurige indruk die wijn in je mond achterlaat veel complexer. Als je wijn drinkt of proeft, zijn je smaakpapillen en je reukzin erbij betrokken, wat bijdraagt aan de manier waarop je wijn in zijn geheel interpreteert. De smaken, aroma’s en gewaarwordingen waaruit wijn bestaat zorgen voor de wisselwerking die je proeft als je wijn proeft.
Zoetheid is iets waar wijnen bekend om staan. Bij de meeste soorten wijn zijn druiven verantwoordelijk voor de zoete smaak. Druiven bevatten veel suiker, die de gist afbreekt tot alcohol. De druiven en de gist die gebruikt werden om de wijn te maken laten verschillende suikers achter, die je tong snel kan waarnemen. Zodra je tong deze verschillende suikers detecteert, zal de prikkeling van zoetheid uit de wijn steeds aanwezig zijn in je mond.
Alcohol is ook in wijn aanwezig, hoewel je tong de smaak van alcohol niet echt weet te ontcijferen. Ook al proeft de tong niet echt alcohol, toch is de alcohol in de mond aanwezig. De in wijn aanwezige alcohol verwijdt de bloedvaten en versterkt daardoor alle andere smaken die in de wijn aanwezig zijn. Nadat je een paar soorten wijn geproefd hebt, kan het alcoholgehalte gemakkelijk invloed hebben op je smaakpapillen, waardoor het moeilijk wordt andere drankjes die je drinkt te onderscheiden.
Een andere smaak is de zuurgraad, die de suikers beïnvloedt. Met het juiste evenwicht in de zuurgraad kan de totale smaak van wijn heel overweldigend zijn. Zodra je wijn proeft die dit bevat, zal de smaak van het zuur goed op je tong bekend zijn. Hoewel zuurgraad geweldig is bij wijn, zal te veel ervan een erg scherpe smaak achterlaten. Met de juiste gehaltes brengt de zuurgraad de smaken van de druif en de vruchten tot leven in je mond en bezorgt je zo de perfecte smaak.
Tannines
Nog een ander smaakversterkend effect zijn tannines, dat zijn de eiwitten die in de schil van druiven en andere vruchten voorkomen. Als een wijn de juiste hoeveelheid tannines heeft, geeft hij je tong een geweldig gevoel, en brengt hij de sensaties van de andere smaken binnen. Als een wijn eenmaal begint te rijpen, beginnen de tannines in de fles af te breken, waardoor je een zachter gevoel bij de smaak krijgt. Tannines zijn essentieel voor de smaak van wijn – mits de wijn goed gerijpt is.
De laatste smaak die met wijn geassocieerd wordt is eikenhout. Hoewel eikenhout niet in de wijn wordt gestopt tijdens het productieproces, wordt het wel overgebracht tijdens het rijpingsproces, want de meeste wijnen zullen een flinke tijd in eikenhouten vaten doorbrengen. Afhankelijk van hoe lang de wijn in het eiken vat of vat blijft, varieert de mogelijkheid om de smaak te extraheren. Meestal zal de wijn net zo lang rijpen dat de eikensmaak zichtbaar aanwezig is – en het perfecte sentiment aan de smaak toevoegt.
Hoewel er nog andere smaken bij de smaak van wijn betrokken zijn, zijn ze niet zo aanwezig als de hierboven genoemde. De bovenstaande smaken zijn het meest aanwezig in wijn, en ook de smaken waar je meer vertrouwd mee moet raken. Voordat je wijn probeert te proeven of smaken te onderscheiden, moet je altijd zo veel mogelijk leren over de bestanddelen die verantwoordelijk zijn voor de smaken. Op deze manier – zul je meer weten over wat je proeft en zul je wijn echt kunnen waarderen.