De Smaken van Wijn

Hoewel de vier hoofdsmaken – zoet, zout, zuur en bitter alles zijn wat je tong echt kan proeven, is de langdurige indruk die wijn in je mond achterlaat veel complexer. Als je wijn drinkt of proeft, zijn je smaakpapillen en je reukzin erbij betrokken, wat bijdraagt aan de manier waarop je wijn in zijn geheel interpreteert. De smaken, aroma’s en gewaarwordingen waaruit wijn bestaat zorgen voor de wisselwerking die je proeft als je wijn proeft.

Smaken van WijnZoetheid is iets waar wijnen bekend om staan. Bij de meeste soorten wijn zijn druiven verantwoordelijk voor de zoete smaak. Druiven bevatten veel suiker, die de gist afbreekt tot alcohol. De druiven en de gist die gebruikt werden om de wijn te maken laten verschillende suikers achter, die je tong snel kan waarnemen. Zodra je tong deze verschillende suikers detecteert, zal de prikkeling van zoetheid uit de wijn steeds aanwezig zijn in je mond.

Alcohol is ook in wijn aanwezig, hoewel je tong de smaak van alcohol niet echt weet te ontcijferen. Ook al proeft de tong niet echt alcohol, toch is de alcohol in de mond aanwezig. De in wijn aanwezige alcohol verwijdt de bloedvaten en versterkt daardoor alle andere smaken die in de wijn aanwezig zijn. Nadat je een paar soorten wijn geproefd hebt, kan het alcoholgehalte gemakkelijk invloed hebben op je smaakpapillen, waardoor het moeilijk wordt andere drankjes die je drinkt te onderscheiden.

Een andere smaak is de zuurgraad, die de suikers beïnvloedt. Met het juiste evenwicht in de zuurgraad kan de totale smaak van wijn heel overweldigend zijn. Zodra je wijn proeft die dit bevat, zal de smaak van het zuur goed op je tong bekend zijn. Hoewel zuurgraad geweldig is bij wijn, zal te veel ervan een erg scherpe smaak achterlaten. Met de juiste gehaltes brengt de zuurgraad de smaken van de druif en de vruchten tot leven in je mond en bezorgt je zo de perfecte smaak.

Tannines

Nog een ander smaakversterkend effect zijn tannines, dat zijn de eiwitten die in de schil van druiven en andere vruchten voorkomen. Als een wijn de juiste hoeveelheid tannines heeft, geeft hij je tong een geweldig gevoel, en brengt hij de sensaties van de andere smaken binnen. Als een wijn eenmaal begint te rijpen, beginnen de tannines in de fles af te breken, waardoor je een zachter gevoel bij de smaak krijgt. Tannines zijn essentieel voor de smaak van wijn – mits de wijn goed gerijpt is.

wijnsmakenDe laatste smaak die met wijn geassocieerd wordt is eikenhout. Hoewel eikenhout niet in de wijn wordt gestopt tijdens het productieproces, wordt het wel overgebracht tijdens het rijpingsproces, want de meeste wijnen zullen een flinke tijd in eikenhouten vaten doorbrengen. Afhankelijk van hoe lang de wijn in het eiken vat of vat blijft, varieert de mogelijkheid om de smaak te extraheren. Meestal zal de wijn net zo lang rijpen dat de eikensmaak zichtbaar aanwezig is – en het perfecte sentiment aan de smaak toevoegt.

Hoewel er nog andere smaken bij de smaak van wijn betrokken zijn, zijn ze niet zo aanwezig als de hierboven genoemde. De bovenstaande smaken zijn het meest aanwezig in wijn, en ook de smaken waar je meer vertrouwd mee moet raken. Voordat je wijn probeert te proeven of smaken te onderscheiden, moet je altijd zo veel mogelijk leren over de bestanddelen die verantwoordelijk zijn voor de smaken. Op deze manier – zul je meer weten over wat je proeft en zul je wijn echt kunnen waarderen.

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...