Gereedschap en materiaal dat je nodig hebt

Bij het maken van wijn heb je een aantal gereedschappen en hulpmiddelen nodig. Wat je precies nodig hebt, hangt af van het soort wijn dat je maakt. Hoeveel je van plan bent te maken, het fruit dat je gebruikt en hoeveel ruimte je beschikbaar hebt, zullen ook van invloed zijn op het gereedschap en de apparatuur die je nodig hebt.

Hieronder vindt je een algemene gids van gereedschap en apparatuur die bij het wijn maken gebruikt worden.

Een pers en een breker

Als je vers fruit gaat gebruiken, zijn een pers en een breker essentieel. Als je deze methode volgt, moet het fruit gedurende een bepaalde tijd fermenteren. Deze tijd is afhankelijk van het soort fruit dat je gebruikt.

Als je net begint, raden veel experts aan te beginnen met vruchtensap of concentraat. Zo kun je het gistingsproces overslaan en heb je geen pers of breker nodig.

Een fermentor

Als je van plan bent om vers fruit te gebruiken, is een fermentor een belangrijk stuk gereedschap dat je nodig hebt. Het helpt om ervoor te zorgen dat het fruit veilig en correct wordt gefermenteerd. Het maakt gebruik van specifieke micro-organismen om het fruit tot wijn te laten gisten. Er zijn veel verschillende modellen op de markt, dus vergelijk ze met elkaar en lees de consumentenbeoordelingen voordat je tot aanschaf overgaat.

Reinigingsmiddelen

Tijdens het wijnbereidingsproces moet hygiƫne een topprioriteit zijn. Er zijn reinigingsmiddelen en hulpmiddelen waarin je kunt investeren om de apparatuur efficiƫnter te reinigen. Dit zijn onder andere kruik- en karafborstels.

Je zal ook schoonmaakmiddelen als kaliummetabisulfiet en citroenzuur willen gebruiken. Onderzoek alles wat je moet weten over het schoonmaken van je apparatuur voordat je begint.

Hydrometer en thermometer

Als je het gistingsproces volgt, is een hydrometer een nuttig instrument. Het helpt je om het gewicht van de vloeistof ten opzichte van water te laten zien. Ze zijn heel goedkoop in aankoop, maar ze zijn breekbaar dus het is best om een reserve te hebben voor het geval dat.

Een thermometer kan je ook helpen om de temperatuur van de wijn te controleren. Als je wilt dat het smaakt en eruit ziet als wijn, moet je ervoor zorgen dat het fruit niet bederft.

Zuurtesten

Zowel voor als na de gisting moet je de zuurtegraad testen. Je kunt dit doen met zuurtestkits. Als je wilt dat de fermentatie effectief is, moet er een goede balans zijn tussen suiker en zuur. Deze kits zijn relatief goedkoop in aanschaf.

Flessen en sluitingen

Nadat je de wijn hebt gemaakt, zul je hem moeten bewaren. Investeer daarom in een goede selectie flessen en sluitingen. Je kan deze in overvloed online vinden.

Zoals je ziet, heb je een hoop gereedschap en apparatuur nodig om je eigen wijn te maken. Er zijn wijnbouwpakketten die je kunt kopen en die alles bevatten wat een beginner nodig heeft. Investeer dus eerst in zo’n kit en vul je verzameling aan als je een serieuzere wijnmaker wordt.

 

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...