Het beste fruit om wijn van te maken

Als je je eigen wijn maakt, heb je volledige controle over wat er in gaat. Er zijn zo veel verschillende soorten wijn die je kunt maken, en een heleboel verschillende ingrediënten om uit te kiezen.

Het belangrijkste ingrediënt van de meeste wijnen is fruit. Je kunt verschillende soorten fruit gebruiken om wijn te maken, maar welke zijn het beste? Hier bekijken we enkele van de beste fruitsoorten die je kunt gebruiken om je eigen wijn te maken.

Druiven

De meeste fruitwijnen die tegenwoordig op de markt zijn, worden gemaakt van druiven. Dit komt omdat zij de gemakkelijkste fruitsoort zijn om te gebruiken in het wijnmaak proces. Ze maken een schone en snelle gisting mogelijk.

Druiven kunnen niet alleen worden gebruikt om heerlijke wijnen te maken, ze kunnen ook gemakkelijk worden gemengd met ander fruit. Er zijn veel verschillende soorten druiven en je kunt ze gebruiken om zowel rode als witte variëteiten te maken. Enkele van de beste druiven om te gebruiken bij het thuis maken van wijn zijn Chardonnay, Sauvignon en Malbec. Je kan echter elke variëteit gebruiken die je verkiest.

Bramen

Als je op zoek bent naar een heerlijke rode wijn te maken, bramen zijn een geweldige keuze. Deze soort fruitwijn duurt echter ook het langst om te maken. Het wordt aanbevolen om bramenwijn ten minste twee jaar te laten rijpen. Dit zorgt voor een krachtige rode wijn. Je zou ook peren of appels kunnen toevoegen voor een meer unieke smaak.

Pruimen

Wijnen op basis van pruimen hebben een prachtige smaak en kleur. De pruimen moeten in stukjes gehakt worden om te kunnen gisten. Dit soort wijnen is vroeg rijp en het duurt ongeveer een jaar voor ze klaar zijn om te drinken.

Peren en frambozen

Je kunt lekkere wijn maken door alleen peren of frambozen te gebruiken. Wist je echter dat als je de twee combineert je een verrukkelijke smaak overhoudt? De frambozen voegen een heerlijk aroma toe en ze veranderen ook de kleur van de wijn. Als je nog nooit wijn op basis van peren en frambozen hebt geprobeerd, is dit het moment om er een paar te maken.

Aardbeien

Een andere vrucht die een mooie wijn oplevert, zijn aardbeien. Ze zijn echter ook een van de moeilijkste vruchten om mee te werken. Dit komt omdat ze een zeer lange fermentatieperiode hebben. Dit betekent dat je een behoorlijke tijd zult willen wachten voordat het gebotteld wordt. Net als de meeste andere wijnen is het het beste als hij minstens een jaar rijpt.

Rabarber

Rabarberwijn is niet aan te raden voor beginners, maar heeft een uniek smaakprofiel. Het duurt maar liefst vier jaar voordat hij drinkbaar is, maar het wachten is zeker de moeite waard. Als je eenmaal ervaring hebt met het maken van wijn, kun je proberen je eigen rabarbervariant te maken.

Zo, daar heb je het – een aantal van de beste vruchten om je eigen wijn te maken. Voordat je begint, is het de moeite waard om alles te onderzoeken wat er te weten valt over het gisten van de verschillende fruitsoorten. Er is veel te leren over wijn maken voordat je aan de slag gaat en hoe je het fruit moet gebruiken is slechts één ding dat je moet weten.

 

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...