Hoe bewaar je wijn?

Als je de wijn eenmaal hebt gemaakt, houdt het werk daar niet op. Je moet er nu voor zorgen dat hij op de juiste manier wordt bewaard. Als dat niet het geval is, kan dat de wijn ruïneren en een zure smaak geven.

Als je wil dat de wijn zijn kwaliteit behoudt, is er een proces dat je moet volgen. Hier zullen we kijken naar de belangrijkste dingen die je moet doen om een wijn correct te bewaren.

Zorg ervoor dat je een goede kurk gebruikt

Het lijkt misschien een klein detail, maar de kurk die je kiest om de wijn te bottelen is uiterst belangrijk. Het bepaalt mede de kwaliteit van de wijn, waarbij kurken van slechte kwaliteit de wijn kunnen doen oxideren.

Idealiter zoek je een kurk die lang en minder poreus is. Dit is omdat dit type kurk de beste barrière vormt. Het stelt je ook in staat de wijn verder te laten rijpen, waardoor hij een vollere smaak krijgt. Het klinkt misschien triviaal, maar het type kurk dat je kiest, kan de wijn verbeteren of ruïneren.

Wat te doen direct na het bottelen

Als je de wijn hebt gebotteld, moet je ervoor zorgen dat hij zo’n 3-5 dagen rechtop blijft staan. Dit zorgt ervoor dat de kurk de tijd krijgt om volledig uit te zetten, waardoor er een goede afsluiting ontstaat aan de bovenkant van de fles. Als je de kurk niet de tijd geeft om uit te zetten, kan de wijn gaan lekken wanneer je hem op zijn kant legt.

Je moet ook nagaan hoe lang je de wijn moet bewaren. Moet hij een bepaalde tijd rijpen? Zo ja, vergeet dit dan niet op het etiket te vermelden en geef aan wanneer je de wijn het beste kunt drinken.

Waar moet je de wijn bewaren?

Zelfgemaakte wijn wordt het best bewaard in een koele, donkere omgeving. Je kunt hem op zijn kant bewaren in een wijnrek, zorg er wel voor dat de temperatuur in de ruimte constant blijft. Als je geen wijnkelder hebt, kun je investeren in op maat gemaakte wijnrekken. Deze zijn ontworpen om de wijn in een optimale omgeving te bewaren.

Temperatuur en vochtigheid

De belangrijkste zaken om op te letten bij het bewaren van wijn zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid. Als de ruimte te warm of te koud is, zal dit de wijn ruïneren. De optimale temperatuur om de wijn te bewaren hangt af van het type wijn dat u gemaakt heeft. Over het algemeen wordt wijn het best bewaard bij een temperatuur van rond de 55 graden Fahrenheit.

Welke soort wijn je ook hebt gemaakt, bewaar hem nooit onder de 25 graden Fahrenheit, want dan kan de wijn bevriezen. Zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid tussen 60% en 68% is.

Als je weet hoe je de zelfgemaakte wijn correct moet bewaren, kan je de beste resultaten bereiken. Als je het verkeerd opslaat, kan het je hele partij ruïneren. Bovenstaande zijn de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het bewaren van wijn. In het ideale geval moet je al voordat je de wijn hebt gemaakt uitzoeken waar je hem gaat bewaren.

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...