Hoe weet je wanneer jouw wijn klaar is?

Het gistingsproces bij het maken van wijn kan een hele tijd duren. Dus, hoe weet je wanneer het klaar is om te drinken? Dit hangt natuurlijk af van het soort fruit dat wordt gebruikt, en ook van het soort wijn dat je maakt. Er zijn echter enkele algemene tips die je kunt volgen om te bepalen wanneer je wijn klaar is om te drinken.

Hier kijken we naar de beste manieren om te zien wanneer je zelfgemaakte wijn is gaan gisten.

Kijk uit naar visuele aanwijzingen

Wanneer je wijn klaar is om gebotteld te worden, zijn er een aantal visuele aanwijzingen waar je op kunt letten. Als de wijn nog aan het gisten is, zie je kleine belletjes naar de top van de wijn drijven. Je kunt ook stukjes fruit door de wijn zien bewegen.

Als je een luchtslot gebruikt, kunnen de belletjes die je in de wijn ziet erop wijzen dat de druk in het vat hoger is dan erbuiten. Hoewel het kijken naar belletjes in de wijn niet altijd een goede indicatie is van wanneer de wijn klaar is, is het wel een goed startpunt.

Dus als er voortdurend belletjes naar de oppervlakte stijgen, is je wijn nog niet klaar.

Meet het soortelijk gewicht

Met behulp van een refractometer of een hydrometer kun je het soortelijk gewicht van de wijn meten. Je moet regelmatig het soortelijk gewicht van de wijn meten en ervoor zorgen dat dit gelijk is voordat je de wijn bottelt. Het beste is om dit in de loop van een week te doen.

Als je gedurende een week constante waarden krijgt, is de wijn waarschijnlijk klaar.

Vertrouw niet op bubbelen

We zeiden al eerder dat borrelen een goede indicator kan zijn voor wanneer de wijn klaar is. Het is echter belangrijk om niet alleen op het borrelende effect te vertrouwen. Dit komt omdat het borrelen met tussenpozen kan stoppen en beginnen. Dit wordt ‘vastzittende gisting’ genoemd.

Als het borrelen stopt en je bottelt de wijn, kan het gistingsproces in de fles opnieuw beginnen. De CO2 kan dan nergens heen, waardoor de kurk uit de fles wordt gedrukt.

Het gaat allemaal om de suiker

Als borrelen geen betrouwbare indicator is, wat dan wel? Het suikergehalte is waar je vooral op moet letten. Je kunt een wijnhydrometer gebruiken om te zien of er nog suikers aanwezig zijn.

Je moet wel weten hoe je de hydrometer correct gebruikt. Er zijn online instructievideo’s te vinden die je kunt volgen om alles te leren wat je moet weten.

Het verouderen van de wijn

Vergeet niet dat zelfs wanneer het gistingsproces voltooid is, de wijn nog niet klaar kan zijn. De meeste wijnen moeten een bepaalde tijd rijpen voordat ze worden gebotteld. Dit geeft ze de beste smaak. Laat de wijn dus rijpen gedurende de periode die is voorgeschreven voor het type wijn dat je maakt.

Weten wanneer je wijn klaar is, kan moeilijk zijn voor beginners. Het bovenstaande zijn de basisdingen om op te letten. Voordat je wijn gaat maken, is het belangrijk om alles te leren wat er te weten valt om ervoor te zorgen dat de wijn perfect wordt.

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...