Rode wijn maken

Van de vele soorten wijn die er zijn, behoort rode wijn tot de beste. Er zijn veel soorten rode wijn verkrijgbaar, hoewel de meeste volgens dezelfde methoden gemaakt worden. Deze zeer opwindende wijnsoort wordt gemaakt van zwarte druiven, die hun kleur ontlenen aan de schillen van de druiven.

rode wijn makenIn het beginstadium van het maken van rode wijn worden de geplukte druiven in een breker gedaan. Hier breekt de breker zachtjes de schillen van de druiven. Afhankelijk van de soort wijn die gemaakt wordt en de tannine die nodig is, worden de steeltjes op dit punt gebruikt of weggegooid. Vervolgens worden de druiven met de schillen in een gistingsvat gedaan. Dit kan een langdurig proces zijn, dat verscheidene weken in beslag neemt. Als een hogere temperatuur wordt gebruikt, wordt meer tannine en kleur aan de druiven onttrokken.

Bij het maken van zachte wijnen worden de hele druiven vergist met verzegelde kuipen. Het koolzuurgas dat in de verzegelde kuipen opgesloten raakt laat de druiven onder druk gisten, wat gewoonlijk een snel proces is dat maar een paar dagen duurt. Bedenk dat de kleur en het tanninegehalte van de wijn afhangt van hoe lang het gistingsproces duurt. Als het gistingsproces lang duurt, zal de wijn over het algemeen meer smaak en kleur vasthouden.

De overgebleven bulk van de druiven gaat door een pers en wordt geplet, zodat een tannineuze wijn ontstaat. Soms wordt deze tanninerijke wijn bij een vrijlopende wijn gevoegd om wat meer structuur aan het wijnmengsel te geven. Zowel de pers- als de vatwijn worden dan gemengd en overgebracht in tanks of vaten voor een tweede gisting. De tweede gisting duurt het langst, hoewel ze de kwaliteit en smaak uit de wijn naar boven haalt.

wijnbereidingRode wijn maken: minimum een jaar

Alle soorten fijne rode wijn brengen minimaal een jaar in de vaten door. Sommige soorten rode wijn zullen veel meer tijd in de vaten doorbrengen, mogelijk meerdere jaren. Rode wijn wordt ook fijngestreken met eiwit, dat de gist en andere vaste stoffen die in de wijn zitten naar beneden laat zweven, voordat de wijn wordt gerekt, gefilterd en uiteindelijk gebotteld. Als de wijn gebotteld is, wordt hij verscheept en verkocht. Sommige wijn wordt echter een tijd in de fles bewaard voor hij te koop wordt aangeboden.

De tijd die een wijn in de fles doorbrengt is erg belangrijk, hoewel niet elke wijn veel tijd in de fles hoeft door te brengen. De complexere en duurdere soorten rode wijn hebben het meeste baat bij rijping in de fles, om smaak en kleur te behouden. De eenvoudige soorten rode wijn hoeven echter helemaal niet veel tijd in de fles door te brengen.

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...