Als je je eigen wijn maakt, zijn er veel fouten die je kunt maken. Zelfs ervaren wijnmakers zijn er niet immuun voor om onderweg fouten te maken. Het is een leermoment, maar gelukkig kun je leren van de fouten van anderen.
Hier bekijken we enkele van de grootste beginnersfouten die je kunt vermijden als je thuis je eigen wijn maakt.
Ingrediënten van slechte kwaliteit gebruiken
Je bent niet van plan om een wijn van hoge kwaliteit te maken als je ingrediënten van slechte kwaliteit gebruikt. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het beste van het beste kiest als je wilt genieten van de beste smaak.
Als je je eigen fruit kweekt dat in de wijn zal worden gebruikt, wees dan voorzichtig wanneer je het plukt. Als je het te vroeg of te laat plukt, zal dat het resultaat drastisch beïnvloeden. Ook de gist die je tijdens de gisting wilt gebruiken, moet van hoge kwaliteit zijn.
Ongeschikt materiaal gebruiken
Naast het gebruik van ingrediënten van slechte kwaliteit, is het gebruik van de verkeerde apparatuur een andere beginnersfout. Dingen zoals karaffen en lepels lijken misschien op gewone huishoudelijke artikelen. Gereedschap en apparatuur voor de wijnbereiding zijn echter gemaakt van speciale materialen. Als je dus standaard zelfgemaakte voorwerpen gebruikt, krijg je niet dezelfde kwaliteit wijn.
Vermijd met name het gebruik van keukengerei uit huis – vooral datgene dat voor het koken is gebruikt. Na verloop van tijd sijpelen de etensgeuren namelijk door in het keukengerei. Deze kunnen vervolgens in de wijn terechtkomen, waardoor de smaak wordt beïnvloed.
Instructies niet opvolgen
Als je net begint, moet je de instructies volgen om zelfgemaakte wijn te maken. Het probleem is dat veel mensen er niet in slagen de instructies goed op te volgen. Dit kan zijn omdat ze niet weten wat de instructies betekenen, of ze kunnen gewoon missen een stap langs de weg.
Simpel gezegd, als je de instructies niet volgt, smaakt de wijn niet zoals het hoort. Sterker nog, je zou kunnen eindigen met het volledig bederven.
Fouten in het gistingsproces
Het gistingsproces is het moeilijkste deel van het vinificatieproces. Dat komt omdat elk type fruit gedurende een andere periode moet fermenteren. Elke fout die je in dit proces maakt, kan desastreuze gevolgen hebben voor je wijn.
Het is echt belangrijk om alles te begrijpen wat er te weten valt over gisting voordat je begint met het maken van je eigen wijn. Zorg ervoor dat je de terminologie begrijpt en hoe het proces in zijn werk moet gaan.
Als je de wijn bottelt voordat hij gegist heeft, zal het proces in de fles doorgaan. Dit kan de kurk eruit duwen en de kwaliteit aantasten.
Er zijn veel fouten die u kunt maken bij het wijn maken, maar de bovenstaande zijn enkele van de meest voorkomende. Als je net begint, moet je specifieke recepten volgen en veel tijd besteden aan het leren over de processen die je kunt gebruiken. Hoe beter je op de hoogte bent, hoe minder fouten je zult maken.