Chardonnay en Merlot

Chardonnay

Chardonnay is een witte wijn die gemaakt wordt van een groenschillige druivensoort. De smaken die bij een Chardonnay horen zijn terroir en eikenhout. Hij wordt beschouwd als een neutrale wijn, licht van smaak. Veel van de plaatsen in de wereld die bekend zijn voor de productie van Chardonnay zijn onder meer Frankrijk, Bourgondië, Champagne, Noord-Amerika, Californië, Australië, Italië, en de wijngebieden van de Nieuwe Wereld.

chardonnayEr zijn veel soorten Chardonnay, van droge stille wijnen en zoete late oogstwijnen. Als Chardonnay geen malolactische gisting heeft doorgemaakt zal de wijn een ‘appelsmaak’ hebben. Hoe harder het appelzuur is als het door de gisting is omgezet, het zal een meer boterachtige smaak hebben.

Het eikenhout is ook tot op zekere hoogte verkoold, wat een toastachtige smaak introduceert. Veel wijnproevers verwarren deze smaak met die van de druiven, maar hij is afkomstig van het verkolen van het eikenhout.

Enkele van de smaken die Chardonnay door het verkolen van het eikenhout kan smaken zijn onder andere kokosnoot, kaneel, kruidnagel, specerijen, rook, room, karamel en vanille

Als Chardonnay gefermenteerd wordt, beïnvloedt dat ook de smaak van de wijn. Bijvoorbeeld, hoe kouder het gistingsproces is, hoe fruitiger de wijn smaakt. Deze smaken zijn o.a. mango en ananas. Sommige wijnhuizen gebruiken ook speciaal gekweekte gist die de wijnen een aromatische kwaliteit geeft.

Chardonnay is de moeilijkste wijn om in een blinde proeverij te herkennen, omdat er niet een duidelijke universele stijl is die direct op de wijn wordt toegepast. Er zijn veel verschillende smaken, mengsels, en meer. Niet alle Chardonnays hebben een rokerige noot aan zich ook niet.

Merlot WijnMerlot

Merlot wordt vooral gemaakt van de soort Vitis vinifera. De vele wijnen die met een merlot geassocieerd worden met een merlot zijn onder meer de Bouchet, Bouche, Petit-Bouchet, Petit-Cabernet, Petit-Vidure, Vidure en Sauvignon Rouge. De oorsprong van de wijn is die van de Bordeaux druif. Het is zou ook gemaakt zijn van een gemuteerde druif uit Biturica. Merlot is een rode wijn.

Het woord is Frans en betekent vele soorten lijster. Merlot wordt gemaakt in Frankrijk, Italië, Californië, Roemenië, Australië, Argentinië, Canada, Chili, Zuid-Afrika, Kroatië, Hongarije, en meer. De rol van Meriotis om body en zachtheid. Sommige mengsels hebben een zoete smaak en hij wordt het meest opgemerkt om zijn evenwichtige zuurgraad.

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...