Hoe wijn te proeven

Er is een juiste methode om wijn te proeven als je met je vrienden bij elkaar komt om wijn te proeven. Als je deze stappen volgt, zul je inderdaad beter worden met je algemene kennis van wijn en heb je een succesvollere wijnproeverij.

Hoe wijn te proevenHet eerste wat je moet doen is kijken naar de kleur van de wijn en de helderheid. Je zult dit doen door de wijn in een glas te schenken en er naar te kijken. Door het glas te kantelen, moet je kijken naar de kleur van de wijn van het midden van het glas naar de randen.

Je kunt de kleur van de wijn gemakkelijker zien als je een witte achtergrond achter je wijn glas hebt. Als je in een restaurant bent kun je misschien een papieren servet gebruiken.

Als je de kleur van de wijn beoordeelt zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Als je naar een rode wijn kijkt, is hij dan rood, paars, kastanjebruin, robijn, gammet, baksteen, of zelfs dicht bij beige bruin? Een witte wijn kan er bleekgeel, groen, goudkleurig, amberkleurig, of licht bruin ook. De kleuren maken een groot verschil.

Terwijl je naar de wijn in je glas kijkt, wil je ook zien of er bezinksel in de wijn zit. Je kunt dit leren door het glas te zwiepen. Het is belangrijk om ook de troebelheid van de wijn ook. De wijn kan er waterig uitzien, donker, ondoorzichtig of doorschijnend zijn. Is de wijn dof van kleur of schitterend glanzend? Hij kan zelfs troebel of helder zijn. Deze aspecten zijn heel belangrijk.

Als je een glas ronddraait helpt het je veel dingen te zien. Je kunt zien of er enig bezinksel in de wijn zit. Het helpt ook door wat van de alcohol te verdampen en de natuurlijke aroma’s in de wijn vrij te maken. Zo krijg je meteen een goede indruk van een wijn onmiddellijk. Het is belangrijk dat je leert hoe je wijn op de juiste manier ruikt.

Zorg ervoor dat je je neus bijna in het glas steekt, zodat je de wijn goed kunt inademen. Denk na over wat je ruikt. Je ruikt misschien dingen als bessen, bloemen, eikenhout, citrus, en meer.

Door de wijn te zwenken kun je de natuurlijke en echte aroma’s van de wijn ruiken. De aroma van de wijn is de beste indicator van de kenmerken van de wijn die uniek zijn.

Je kunt de kwaliteit van de wijn ook afleiden door eraan te ruiken.

Vervolgens ga je van de wijn proeven. Nip voorzichtig van de wijn en rol hem rond in je mond. Denk aan de initiële indruk die de wijn op je gehemelte maakt. Dit is waar integratie aan de orde; alcoholgehalte, tannine, zuurgraad, en restsuikers.

Al deze moeten in evenwicht zijn. Misschien merk je dat de ene component meer heeft dan de andere. Er is misschien niet een specifieke smaak die je opvalt bij de intensiteit van de wijn.

Je kijkt of de wijn zwaar, licht, knisperend, zoet, droog is, en de hele complexiteit.

Vervolgens ga je de wijn echt proeven. Dit heet de fase van het middengebied. Je moet dan beslissen over het eigenlijke smaakprofiel van de wijn. Je proeft misschien een vrucht of een specerij.

Nadat je de wijn geproefd hebt, bepaal je ook hoe lang de smaak in je mond blijft nadat je hem hebt doorgeslikt. De nasmaak is heel belangrijk. Sommige heel zoet smakende wijnen worden vaak bitter na enkele ogenblikken proeven. Dit is het punt waarop je echt beslist of je de wijn lekker vindt of niet.

Hoe organiseer je een wijnproeffeestje

Een wijnproeffeestje houden is erg leuk. Hoewel dit misschien alleen voor de ‘sophisticated crowd’ lijkt te zijn, kan verfijnde’ menigte, kan iedereen over wijn leren en een wijnproeverij houden. Dit is een leuke manier om samen te komen en te experimenteren met nieuwe variëteiten. Je kunt elke methode gebruiken van een wijnproeverij gebruiken als je een feestje geeft.

Het eerste wat je moet doen is bepalen wat voor soort wijnproeverij je wilt houden met je vrienden. De beste ‘eerste’ wijnproefmethode is de Big 8, want die geeft iedereen meteen van tevoren een goed idee van de verschillen in variëteiten. Je kunt kiezen uit de horizontale, verticale, combinaties met kaas of chocolade, of andere methoden. De keuze is aan aan jou, want het is jouw wijnproeffeest.

Vervolgens moet je bepalen wie je voor het feest gaat uitnodigen. Zorg ervoor dat er genoeg plaats is voor alle gasten die je wilt uitnodigen voordat je uitnodigingen verstuurt. Je wilt genoeg stoelen hebben zodat de mensen comfortabel kunnen zitten. Je wilt ook niet te veel mensen hebben, want het zou een slechte situatie kunnen zijn als mensen zich opgejaagd voelen.

Als je nadenkt over de hoeveelheid mensen die je op je wijnproeffeest hebt, helpt dat je weten hoeveel wijn je moet kopen. Zorg dat je genoeg hebt zodat alle gasten in staat zijn dezelfde wijnen te proeven.

Nadenken over het ‘wie’ in wie je gaat uitnodigen is ook belangrijk. Je zult misschien niet vrienden willen uitnodigen die denken dat ze experts zijn op het gebied van wijn, of ze kunnen een beetje vervelend worden. Ze zouden ook het hele leerproces van de verschillende wijnen kunnen overnemen,

Dit moet leuk zijn, dus nodig vooral leuke mensen uit en mensen die open minded zijn.

Je moet een kaart ontwerpen voor elke wijn die geproefd wordt. Deze zal door elke gast een gids zijn terwijl ze elke wijn proeven. Ze zullen het aroma kunnen noteren dat ze ruiken van elke wijn, de smaak, hoe hij smaakt bij een bepaalde kaas, enz. Je kunt ze ook ze de verschillende wijnen op de achterkant van elke kaart ook een cijfer geven.

De beste manier om een wijnproeverij met je vrienden te doen is door een blinde wijnproeverij te houden feestje te houden. Je hebt zwarte of donker gekleurde glazen nodig, zodat de gasten de kleuren niet kunnen zien.

Van de verschillende wijnen. Op die manier zal hun waarneming eerlijker en juister zijn.

Je wilt je gasten ook nooit vertellen wat de prijzen van een bepaalde wijn waren want dan zullen ze meteen een oordeel vellen over de vraag of het een goede wijn is of niet. Sommige mensen nemen onmiddellijk aan dat wijn niet goed is als i minder dan €100 is. Vertel de prijs nooit aan je gasten, vooral als je veel verschillende wijnen hebt die sterk in prijs variëren. Het is, wel goed om de prijzen te vertellen als de wijnproeverij voorbij is. Het is belangrijk dat er geen etiketten op de flessen zitten of ergens waar ze te vinden zijn. Als je een etiket op de toonbank laat liggen dan heb je misschien een bedriegende gast. Laat de gasten hun hun zintuigen goed te verwerken zonder enige hulp of hints.

Je hoeft niet helemaal uit je dak te gaan als je versiert voor een wijnproeffeest. Het is belangrijk om een wit tafelkleed te hebben, zodat de wijnkleur goed beoordeeld kan worden. Veel mensen decoreren graag met kaarsen, schilderijen, en bloemen. Het is helemaal aan jou hoe je wilt versieren op je feest.

Zorg voor voldoende licht op je wijnproeffeestje. Dit is belangrijk, anders zul je moeite hebben met een goede beoordeling van de kleur van de wijn. Je kunt een heel troebele wijn maar als de kamer schemerig is en er kaarslicht schijnt kan hij er schitterend uitzien.

Als je wijnen serveert op een wijnproeffeest wees er dan zeker van dat ze geserveerd worden van droog tot zoet. Begin eerst met de lichte witte wijnen en werk je langzaam naar de donkere en zware rode wijnen. Je moet ook beginnen met jongere wijnen naar de oudere wijnen. Als je een verticale test doet op basis van jaartallen dan zul je zeker met de nieuwste beginnen wijnen het eerst

Als je bij een wijnproeverij wijn inschenkt, zorg er dan voor dat je genoeg in het glas schenkt om de wijn te proeven wijn te proeven en niet te veel. Twee ons is meestal een perfecte hoeveelheid om voor je gasten in te schenken de juiste hoeveelheid te geven voor een goede proeverij van de wijn.

Zorg ervoor dat je je gasten snacks als ongearomatiseerde, ongezouten crackers en brood geeft.

Je wilt niet dat je gasten honger hebben. Dit zal ook hun gehemelte reinigen zodat ze klaar zijn voor de volgende wijn die je op je lijst kunt proberen.

Het belangrijkste waar je op een wijnproeffeest rekening mee moet houden is het rijden. Als je wijn proeffeestje bestaat uit mensen die de wijn drinken en niet proeven dan zullen ze een lift naar huis vinden. Zorg dat er ritten geregeld zijn, zodat al je gasten veilig zijn zijn als het feest voorbij is.

Wijn serveren

Het openen van een fles wijn Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit...

Decanteren, blind proeven of verticaal?

Decanteren Sommige mensen oefenen met decanteren voordat ze wijn serveren op een wijnproeverij. Dit is zeer controversieel voor veel verschillende wijnliefhebbers. Decanteren is het proces van laten wijn te laten ademen voor je hem serveert. Sommige mensen laten hun wijn echter een paar uur ademen voor ze hem serveren, decanteren is niet alleen...

Etiquette bij het wijnproeven

Omdat wijnproeven als een zeer verfijnde praktijk wordt beschouwd is er een specifieke etiquette die je moet volgen. Deze etiquette moet hetzelfde blijven of je nu bij een wijngaard, een privéfeestje voor wijnproeven, of in een restaurant. Als je een wijnproeffeestje geeft moet je alleen het aantal mensen uitnodigen dat je comfortabel in de...