Het openen van een fles wijn
Als je een fles wijn opent vind je het misschien eerst moeilijk. Je moet vertrouwd raken met de kurkentrekker die je gebruikt voordat je hem in de kurk plant. Je wilt niet dat dat de kurk afbrokkelt of in de wijn terechtkomt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als er kleine stukjes in de wijn zitten die er moeilijk uit te peuteren zijn.
Als je een kurkentrekker in een fles wijn steekt, wees er dan zeker van dat het uiteinde precies in het midden van de kurk zit. Draai de bovenkant van de kurkentrekker tot de schroef bijna helemaal binnen in de kurk zit. ALS je aan de bovenste handgreep tuimelt, zul je merken dat de zijkanten van de kurkentrekker omhoog komen. Je duwt deze twee zijgrepen tegelijk omlaag en de kurk wordt verwijderd uit de fles.
Temperaturen
Wijn is het lekkerst als hij op de juiste temperatuur wordt geserveerd. Sommige wijnen smaken afschuwelijk als je ze serveert als ze te warm of zelfs te koud zijn. Sommige wijnen zijn niet bedoeld gekoeld te worden, maar op kamertemperatuur geserveerd te worden. Je moet weten welke temperaturen het beste zijn, anders zou je je wijnproeffeestje met je vrienden kunnen verpesten.
De beste temperaturen om wijnen te serveren op een wijnproeffeestje of op elk ander moment is als volgt:
- Witte Wijnen: 45 tot 50 graden
- Mousserende Wijnen: 41 tot 51 graden
- Rosé Wijnen: 45 tot 55 graden
- Rode wijnen: 50 tot 64 graden
- Geferiliseerde Wijnen: 54 tot 65 graden
Wijn op de juiste manier koelen
Veel mensen denken dat ze een fles wijn een paar minuten in de vriezer kunnen gooien en dat hij perfect gekoeld is. De beste methode om een fles wijn te koelen is in een emmer met ijs water. Je wilt niet alleen een emmer vol ijs.
Vul een emmer voor bijna % met ijs. Meng dan de emmer met water. Begraaf de fles hierin en laat hem minstens een half uur koelen. Als je wijn koelt in een koelkast duurt het meestal tot enkele uren om op de juiste temperatuur te komen.
Je kunt een slechte wijn maken als je hem ook te lang in de koelkast laat staan. Je wilt niet wanneer je een goede fles wijn verpest. Als je besluit dat je klaar bent om hem te drinken wees er dan zeker van dat je hem hem op ijswater te zetten. De diepvries en wijn gaan niet goed samen en je zult de smaak van de wijn niet lekker vinden.
Overgebleven wijn bewaren
Als je een restje wijn bewaart, zorg dan dat je het niet in de koelkast zet, want dan is het bedorven zijn als je hem de volgende keer wilt drinken. Ontkurk de wijn en bewaar hem op een goede plaats.
De beste manier om wijnflessen te bewaren is door ervoor te zorgen dat de kurk vochtig blijft, de wijn zal op een zo laag mogelijke stabiele temperatuur staat, er geen trillingen in de bewaarplaats zijn en dat het geen bewaarplaats is voor andere voorwerpen die slecht kunnen ruiken.
Eén ding om in gedachten te houden is dat je nooit moet investeren in die kleine miniatuur wijn rekken en ze boven op je koelkast zetten. Dit is de beste manier om een goede fles te verpesten van wijn te verpesten. Het ziet er misschien chic uit in je keuken, maar de warmte van de koelkast verpest de wijn.
Als je van plan bent een wijn voor langere tijd te bewaren, misschien wel langer dan zes maanden dan moet je er zeker van zijn dat de bewaarplaats donker is, een hoge luchtvochtigheid heeft, en lage temperatuur heeft. De ideale temperaturen liggen tussen 50 en 55 graden met een 70 procent luchtvochtigheid.
Tekenen van Oxidatie
Het kan echt gênant zijn om je vrienden op een wijnproeffeest een fles wijn te serveren die feestje die geoxideerd is. Je moet je wijn goed verzorgen zodat je dit probleem nooit meer hebt. Er zijn tekenen die je aan oxidatie zult merken.
Deze dingen zijn onder andere het verkleuren van een rode wijn tot een bruine tint. Witte wijnen gaan van wit naar goudgeel. De wijn kan raar ruiken en niet meer zoals het hoort. De smaken kunnen heel vreemd en ongewoon zijn.
Bedorven wijn is echt verpest en ondrinkbaar. Je wordt er niet ziek van, maar het is echt ondraaglijk om te drinken en je zult het niet willen. Als je een wijnproeverij hebt kun je het beste te doen is meer dan één fles wijn te kopen voor het geval een van de flessen bedorven raakt. Het gebeurt van tijd tot tijd en soms is het niet eens jouw schuld.